KIUSATULLE

Vika ei ole Sinussa!

Kiusatun suurin moka on se, että kiusattu alkaa uskoa kiusaajiaan. Kiusattu voi luulla, että hänessä ei ole mitään hyvää tai että on oikeutettuakin, että häntä kiusataan.

Kiusaaminen ei kuitenkaan johdu siitä, että olisi epäonnistunut, huono ihminen. Kiusaaja löytää kiusatusta jotakin väärää, mutta todellisuudessa kyse ei ole siitä. Kiusaaminen ei sano mitään kiusatusta, vaan kiusaajasta. Loukatut ihmiset loukkaavat muita. Tärkeää on muistaa, että kiusaaminen on aina väärin, eikä sitä pidä sietää. Kiusaamisen ei saa antaa häiritä koulunkäyntiä

Kerro aikuiselle

Kiusaamisesta kertominen voi tuntua vaikealta. Voi olla syyllinen olo tai hävettää. Silti on tärkeää kertoa kiusaamisesta, jotta kiusaaminen saadaan loppumaan. Tyhmintä on vain odottaa ja toivoa kiusaamisen loppumista.

Aikuiset ovat vastuussa kiusaamisen lopettamisesta. Sen vuoksi kiusaamisesta on aina kerrottava jollekin aikuiselle. On yleistä, että kiusattu ei usko aikuiselle kertomisen auttavan mitään. Silti melkein aina kiusaamiseen puuttuminen auttaa. Esimerkiksi koulusi opettajilla on lakisääteinen velvollisuus vastata turvallisuudestasi, eli opettajalle kannattaa aina kertoa koulussa tai koulumatkalla tapahtuvasta kiusaamisesta.LASTEN JA NUORTEN PUHELIN

Lasten ja nuorten puhelin päivystää numerossa 116 111

Puhelu on sinulle täysin ilmainen. Puhelinlaskussasi ei näy merkintää Lasten ja nuorten puhelimeen soitetuista puheluista.

Lisää tietoja osoitteessa Mannerheimin lastensuojeluliitto